Ми у соціальних мережах
04.01.2017 | helsinki.org.ua

Правозахисна паспортизація областей. УГСПЛ та Офіс Омбудсмена презентували спільну ініціативу

23 грудня 2016 року Українська Гельсінська спілка з прав людини та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели презентацію річних результатів спільного проекту щодо формування та практичного здійснення системи вимірювання індексу реалізації прав людини на місцевому рівні.

У заході взяли участь Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, керівник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Богдан Крикливенко, керівник аналітичного напряму УГСПЛ Олег Мартиненко, Координатор проекту УГСПЛ Андрій Галай, асистент освітніх програм УГСПЛ Аліна Кобенко, головний спеціаліст Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Лариса Боюк та координатор громадської приймальні УГСПЛ у Черкаській області Тарас Щербатюк.

Проект був побудований за міжнародними принципами «Human Rights Indicators» та є уніфікованим механізмом оцінки дієвості місцевої влади у сфері забезпечення прав та потреб громади.

Мета ініціативи – оцінити стан дотримання прав людини в межах компетенції органів місцевого самоврядування в низці регіонів та в адміністративних одиницях різного рівня. Своєрідний «паспорт» дотримання прав людини має стати підставою для подальших кроків і у сфері навчання державних службовців, і у сфері більш пильного контролю з боку місцевої громади за діяльністю місцевих органів управління.

Над розробкою системи вимірювання працювала група у складі представників УГСПЛ та Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. На етапі моніторингових місій залучались також експерти з інших організацій громадянського суспільства. За час проекту було проведено моніторинг Харкова, Запоріжжя, Чернівців, Вознесенська (Миколаївська область), Ковеля (Волинська область) та Умані (Черкаська область).

Принципово новий механізм у сфері громадського контролю за функціонуванням органів місцевої влади дозволяє оцінювати їх діяльність у сфері забезпечення прав людини за гнучкою системою об’єктивних індикаторів у таких сферах: попередження катувань і жорстокого поводження; дотримання соціально-економічних прав; дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності; доступ до публічної інформації та захист персональних даних; захист прав внутрішньо переміщених осіб та військових.
В рамках проекту був проведений пілотний п’ятиденний тренінг з навчання громадських активістів інструментам моніторингу, за результатами якого ряд учасників тренінгу організували самостійне проведення правозахисного моніторингу у населених пунктах своєї області, зокрема в Ужгороді та у кількох містах Черкаської області.

Під час роботи моніторингових місій у регіонах виявлено випадки позитивних практик та порушення прав підопічних у місцях несвободи. Серед них – загальна недостатність в інтернатних установах соціального захисту фахових лікарів та лікарів-психіатрів, нецільове витрачання коштів підопічних та неунормування застосування фізичних обмежень у психіатричних закладах.

На презентації було наведено приклад «паспортизації» Черкаської області, в межах якої були проаналізовані дії влади 3 міст регіону. Виявилося, що на первинних етапах органи місцевого самоуправління не готові до проведення моніторингу через побоювання пошуку недоліків у роботі. Лише додаткові пояснення дозволили отримати інформацію з запитуваних сфер.

За результатами проекту «Правозахисна паспортизація областей» Уповноважений продовжить свою роботу з моніторингу дотримання прав людини за системою «Омбудсман плюс», де «плюс» означає громадськість.
Найближчим часом ініціатива розвиватиметься шляхом удосконалення інструментарію моніторингу та системності і візуальної подачі його результатів; відпрацювання взаємодії учасників моніторингу і розширення кола моніторингових візитів та реагування за їх результатами. Також УГСПЛ передбачає посилення факторів освіти громадських моніторів та публічного обговорення цього процесу.

Уточнення питань щодо «правозахисної паспортизації областей» можливо адресувати Андрію Галаю, координатору проекту: 0667442336, andrii.halai@helsinki.org.ua

Ініціатива «Правозахисна паспортизація областей» впроваджувалася в рамках:
Проекту «Права людини в дії», який виконується УГСПЛ, завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID);
Проекту з інституційної розбудови УСГПЛ за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні;
Проекту «Права людини понад усе», який впроваджується УГСПЛ та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація