Ми у соціальних мережах
21.12.2017

Публікація Резюме звіту за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини щодо забезпечення прав ВПО та постраждалого від конфлікту населення

Два роки тому було затверджено Національну стратегію у сфері прав людини та План дій на її реалізацію. Але аналіз виконання заходів, запланованих на ІV квартал 2015 – ІІІ квартал 2017 рр. свідчить про те, що більшість з них не виконані повною мірою, а впровадження інших оцінити неможливо, оскільки відображена інформація є неповною або наданою не по суті. Крім того, дані, які містяться в узагальненому звіті органів влади, розрізнені, що позбавляє можливості зробити об’єктивну оцінку. Це свідчить про формальний і поверхневий підхід до виконання Плану дій. Заходи переважно не виконуються в зазначені терміни, а актуальна інформація щодо тих пунктів, які перебували у стані виконання в звітному періоді, у подальших звітах не надається. Крім того, недоліки, на які Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Громадська платформа моніторингу звертали увагу в попередніх звітах, не були взяті до уваги та не були усунуті.

В цьому звіті ми розглядаємо ситуацію, що стосується нових викликів в сфері прав людини, спричинених конфліктом. Так, серед проаналізованих напрямків наступні:

– забезпечення прав учасників антитерористичної операції;

– захист прав ВПО; – звільнення заручників та відновлення їх прав;

– вжиття необхідних заходів для захисту прав осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України;

– забезпечення прав громадян України, які проживають у населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

А також релевантні розділи щодо: – забезпечення права на життя; – забезпечення свободи думки і слова, вираження поглядів і переконань, доступу до інформації та вільного розвитку особистості; – забезпечення прав дитини; – підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини.

Ознайомитись із резюме звіту можна ознайомитися за посиланням .

З англійською версією резюме звіту можна ознайомитися за посиланням.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії» підтримує діяльність Української Гельсінської спілки з прав людини з моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини в частині, що стосується забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та населення, постраждалого від конфлікту.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація