Ми у соціальних мережах
31.01.2018

Місцевий індекс прав людини буде апробовано у містах, що постраждали від збройного конфлікту

30 січня 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели круглий стіл, на якому була представлена методологія нового інструменту моніторингів прав людини на місцевому рівні у зв’язку із збройним конфліктом на Сході та потребою постконфліктного врегулювання.

Моніторинги Місцевого індексу прав людини націлені на рівень місцевих територіальних громад. Вони аналізують, як місцева влада (місцеве самоврядування) населених пунктів використовує свої повноваження з позиції реалізації прав людини. Проект зорієнтований на підтримку реформи децентралізації у зв’язку із постконфліктним врядуванням.

                                                     Фото зі сторінки Богдана Крикливенка

У заході взяли участь представники державних та громадських інституцій, що зацікавлені у співпраці із проектом.

Спікери заходу від офісу Омбудсмана Богдан Крикливенко та Олена Смірнова, відмітили важливість дотримання прав людини на місцевому рівні. Наголосили, що особливо важливо проводити дослідження прав людини у населених пунктах, які постраждали від військового конфлікту. Було зазначено, що спільне впровадження з УГСПЛ моніторингових ініціатив за цим напрямом триває вже три роки і демонструє прогрес. Методологія Місцевого індексу прав людини може бути використана для оцінки впровадження Україною нещодавно прийнятої резолюції ПАРЄ 2198 (2018) «Гуманітарні наслідки війни в Україні».

                                        Фото із сайту Уповноваженого ВРУ з прав людини
Представники команди проекту Української Гельсінської спілки з прав людини, виконавчий директор Олександр Павліченко, керівник аналітичного напряму Олег Мартиненко, а також Андрій Галай, Богдан Мойса та Тарас Щербатюк, відзначили, що Місцевий індекс прав людини оцінює та поширює ефективні і неефективні практики у населених пунктах, надає рекомендації щодо впровадження кращих підходів, навчає місцевих активістів бути зацікавленими у розбудові прав людини у власному населеному пункті. У зв’язку з постконфліктним врядуванням у прифронтових населених пунктах індекс дозволяє оцінювати як загальні права людини (від базових до участі в місцевому управлінні), так і особливі, як то право на гідних життєвий рівень та інтеграція внутрішньо-переміщених осіб та інших постраждалих осіб. Зокрема, системно висвітлює права цих категорій затверджена наприкінці 2017 року Стратегія інтеграції внутрішньо переміщених осіб на період до 2020 року.

Крім обговорення інструментарію Місцевого індексу прав людини на заході було обговорено результати пілотних моніторингів в Ужгороді та Білозірській ОТГ на Черкащині, названо найближчі плани та можливості долучення зацікавлених організацій.

Зокрема в найближчі три місяці буде проведено пілотні моніторинги семи населених пунктів Дніпровської, Донецької та Сумської областей, за результатами яких відбудуться публічні заходи для активних представників місцевих громад, місцевих та центральних органів влади засобів масової інформації. Моніторинг буде проведено як у великих містах (Дніпро, Суми, Маріуполь, у двох об’єднаних територіальних громадах, а також у містах Покровськ та Торецьк).

Для моніторингів було обрано напрям гідного рівня життя, що входить до системи базових прав людини згідно методології інструменту. Саме ця група прав особливо актуальна у населених пунктах, які постраждали від військового конфлікту.

За додатковою інформацією та щодо співпраці пропонуємо звертатися безпосередньо до команди проекту

                                                                                                      Андрій Галай, координатор проекту Місцевий індекс прав людини

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація