Ми у соціальних мережах
04.06.2018 | Анна Пархоменко, приймальня УГСПЛ у м.Маріуполі

Прифронтові будні моніторів Місцевого індексу: у Маріуполі активно просувається обладнання соціального житла

Пройшло 2 місяці після моніторингу #Місцевий_індекс_прав_людини  у найбільшому прифронтовому місті Донецького області – Маріуполі, яке у підсумку отримало високу оцінку за єдиним із досліджених напрямом "Гідний рівень життя".

Однією з рекомендацій, які було надано робочою групою моніторингової місії, на публічному обговоренні та у звіті була диференціація фонду тимчасового житла до реальної кількості осіб, що його потребують. Адже в прифронтовому місті значна динаміка в числі осіб, що не мають власного житла, зокрема біженців з окупованої російськими найманцями території та постраждалих від бойових дій.

Дійсно, для Маріуполя, як міста з особливими проблемами, зумовленими його прифронтовим статусом, актуальним є питання забезпечення тимчасовим житлом осіб, що його потребують (зокрема численних постраждалих і переселенців із зони бойових дій). За підтримки Європейського Союзу, ще у 2017 році було відкрито перший соціальний гуртожиток для переселенців з мінімальною оплатою за комунальні послуги. При співфінансуванні 50 на 50 з державного та міського бюджетів восени 2017 року приступили до реконструкції нежитлових приміщень під соціальне житло по вулиці Красномаякській (Приморський район) та Менделєєва (Лівобережний район).

На час проведення моніторингу (14.03 – 26.03.2018) реконструкція була ще на початковій стадії. А вже у червні за словами місцевої влади 39 сімей зможуть заселитися в нові енергоефективні квартири.

Загальна вартість об’єктів – 35 мільйонів гривень. Від нежитлових приміщень, подекуди, залишилися тільки стіни і, частково, фундамент. Фактично це зведення двох нових двоповерхових будинків. Квартири будуть розподілятися серед мешканців, які багато років стоять у соціальній черзі на квартири та нових маріупольців, які потребують житла. Але, на цьому програма не закінчується, такі об’єкти планують будувати і в 2019 році.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко підкреслив: «Розподіляти будемо серед наших жителів, які багато років стоять у соціальній черзі на квартири, і нових маріупольців, які потребують житла. Але на цьому програма не закінчується. Такі об’єкти ми плануємо будувати і в 2019 році. Сьогодні ми шукаємо нежитлові приміщення, які підлягають реконструкції. Маріуполь відкрив новий напрямок, і він реалізується».

Звичайно, два нових приміщення під соціальне житло докорінно не змінять ситуацію, але, це вже крок до подолання проблеми із забезпеченням житлом тих, хто цього потребує .

Ми і надалі слідкуватимемо за виконанням рекомендацій #Місцевий_індекс_прав_людини, що дозволяє серед іншого оцінювати стан справ із правами людини на рівні прифронтових місцевих громад.

На фото: Соціальний будинок на вулиці Красномаякській:

  1. у березні 2018

  2. у кінці травня 2018

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація