Ми у соціальних мережах
05.06.2018

Прес-конференція «Україна може втратити незалежний механізм попередження тортур»

6 червня 2018 року о 10:00 у агенції Інтерфакс (м. Київ, вул. Рейтарська 8/5А) відбудеться брифінг громадських організацій, що стояли у витоків створення українського НПМ, щодо ризиків, які несе втрата незалежності, а також загроз для прав людини у місцях несвободи.

З 2012 року в Україні діє Національний превентивний механізм (НПМ) – незалежний механізм попередження катувань у місцях несвободи. Він функціонує за моделлю «Омбудсман+»: працівники Офісу омбудсмана разом з громадськими моніторами без попередження відвідують місця несвободи, готують звіти та рекомендації органам влади.
Сьогодні цей орган опинився перед загрозою втрати незалежності. На даний момент громадськість фактично відсторонена від роботи механізму. Новообрана омбудсман ігнорує будь-які спроби діалогу та співпраці.

Спікери:

Олександр Гатіятуллін, виконавчий директор організації моніторів НПМ «Україна без тортур»;
Юрій Бєлоусов, виконавчий директор Експертного центру з прав людини, колишній керівник Департаменту НПМ в Офісі омбудсмана:
Дар’я Свиридова, юристка Української Гельсінської спілки з прав людини, незалежний монітор НПМ.

Контактна особа: Маргарита Тарасова, 093 977 53 13, mt@humanrights.org.ua

Організатори: Центр інформації про права людини, Експертний центр з прав людини, Асоціація УМДПЛ/Association UMDPL, Організація моніторів НПМ Україна без тортур.

*Національний превентивний механізм – НПМ – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань. Він передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. В Україні діє з 2012 р. у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація