Ми у соціальних мережах
17.09.2018 | Проф. Андрій Галай

Що таке доказовість звіту моніторингу?

Це коли ми читаємо не - монітор/и оцінив/ли, що ... (робота робиться, програма якісна, послуги надаються ефективно і зручно). А ... робота робиться (програма якісна, послуги надаються ефективно і зручно) тому, що ...

Традиційні два приклади

Перший фрагмент звіту. Підказую - недоказовий. Стенд у Центрі надання адміністративних послуг зручний для клієнтів. Бал зараховано. Крапка.

Інший фрагмент звіту. Який - оцініть самі. Стенд у Центрі надання адміністративних послуг має зразки заяв і бланки для їх заповнення. Оголошення і зразки на стенді виконані достатньо великим шрифтом, розміщені на висоті очей людини середнього зросту. Див. фото стенду з монітором біля нього.

Правда другий приклад краще? Невже  складно написати два речення і зробити фото? 

Кому треба доказовість? 

Злим і прискіпливим координаторам Місцевий індекс прав людини? Так, ми не приймаємо звіти, де недостатньо доказово виписана оцінка, будь-яка з 90 індикаторів. Але ми вимагаємо доказової інформації звітів не для себе, а для громади, якій небайдуже; для чиновників, які хочуть працювати краще (і тому треба її пояснити негативну оцінку), або ще краще (і тому треба їм пояснити позитивну оцінку).

Як доказувати? 

Поясненнями (згадування деталей документу, свідчить, що його читали), цифрами (математика, штука вперта), фото, сканами документів чи сторінок сайтів. Та будь-чим, що відрізняє перший з наведених вище прикладів від другого. 

Різні індикатори можуть мати свої особливості доказування, але мають і гнучкість - кожний монітор може вибрати свій стиль - координатор Індексу прийме. Головне, щоб було доказово, тобто, щоб оцінки були пояснені.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація