Ми у соціальних мережах
06.11.2018 | Богдан Мойса

Місцевий індекс прав людини: оцінка моніторингів і майбутнє проекту

5 листопада в офісі програми USAID «Нове правосуддя» відбулась зустріч з експертами УГСПЛ та Мережі правового розвитку

Чи витримав інструмент Місцевого індексу прав людини випробування повноцінними моніторингами? Чи вдалось досягнути цілей заявлених партнерськими проектами? Яким шляхом рухатиметься далі МІПЛ? Про це та багато іншого йшлося сьогодні під час експертної зустрічі експертів УГСПЛ та Мережі правового розвитку в офісі програми USAID «Нове правосуддя», яка підтримала обидва проекти з моніторингу забезпечення прав людини на місцевому рівні. Команда Місцевого індексу прав людини, лідери Мережі правового розвитку та учасники моніторингових груп ділились враженнями про проведені з методологією Місцевого індексу кілька проектних місяців.

Андрій Галай, координатор проекту

Загалом сторони оцінили партнерство як вдале. Його ефект дозволив забарвити мапу громад, підданих моніторингу за методологією місцевого індексу, ще кількома областями країни. Партнерство посилило спроможність та впізнаваність місцевих ланок обох організацій. Як і будь-яке партнерство, напевне, це – теж не було безхмарним. Учасники згадали і «баталії» на захист здобутків громад, що проходили між моніторами та експертами. «Коли прагнули з боєм відстояти зараховані бали». Що у підсумку? Завдяки підтримці програми USAID «Нове правосуддя» проектів моніторингу за методологією Місцевого індексу прав людини, у його скарбничці п’ятнадцять повних звітів із аналогічної кількості громад п’яти областей.

Інструмент індексу пройшов тест повноцінних моніторингів практично неушкодженим. Найважче, на думку моніторів, було у громадах, де певні напрями (охорона здоров’я, соціальна сфера тощо) реалізуються органами виконавчої влади. Проте, завдяки «лінзі» прав людини переважно вдавалось знайти вихід зі складних ситуацій. Чи залишаться розділи та індикатори МІПЛ у тому ж вигляді? Експерти схильні прогнозувати певні модифікації. Зокрема, йдеться про залучення критеріїв обґрунтованості місцевих програм та стратегічних пріоритетів у напрямах, визначених індексом. Команда практично «дозріла» й до можливості додавання опцій, пов’язаних із доступом мешканців громади до правосуддя та правової допомоги. Анонсували експерти й вірогідність об’єднання соціальних компонентів в один, а також те, що тримають в рукаві кілька критеріїв із дотримання органами місцевого самоврядування принципу рівності та недискримінації.

Директор Мережі правового розвитку Євген Полтенко та експерт УГСПЛ Богдан Мойса

Тарас Щербатюк, монітор-практик МІПЛ

Трохи привідкрили завісу і щодо можливих векторів Місцевого індексу. Планується розвивати освітній компонент. Його цілі не лише підвищуватимуть професійний рівень потенційних моніторингових команд, але й охоплюватимуть місцеве самоврядування. Хай не сподіваються громади, де проводився моніторинг, що МІПЛ так просто їх залишить. У перспективі команда бачить не лише підготовку рекомендацій, але й супроводження їх виконання спільно з громадою. Планується приділити увагу також і залученню більшого кола зацікавлених сторін: від органів державної влади, до академічних спільнот та представництв місцевого самоврядування.

Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку УГСПЛ

А наразі партнери планують велику презентаційну подію, проведення якої попередньо очікується у першій половині грудня.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація